wtorek,
Literatura na słodko
W ramach projektu Literatura na słodko uczniowie – cukiernicy z klasy 1C Magdalena Wiśniewska i Wiktor Bednarczyk, pod opieką Pani Marty Witkowskiej, do tej pory zaproponowali słodkości ze znanej wszystkim powieści fantasy „Harry Potter” J.K. Rowling.
Dziś czas na CZEKOLADĘ z powieści fantasy „Charlie i fabryka czekolady” autorstwa Roalda Dahla.
Poniżej podajemy składniki do jej przygotowania:
- 150 g masła,
- 250 ml mleka,
- pół szklanki cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 250 g mleka w proszku.
Wykonanie:
- Zagotuj mleko w garnku, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie rozpuść w nim masło.
- Teraz czas na cukier i kakao. Dodaj składniki do mleka i mieszaj tak długo, aż powstanie jednolita masa. Trochę to potrwa .
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj mleko w proszku. Żeby składniki się idealnie połączyły, możesz użyć miksera. Masa powinna być idealnie gładka, bez grudek.
- Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie przełóż do nie zawartość garnka. Wszystko wyrównaj.
- Gdy masa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc.
- Rano zdejmij folię i pokrój gotową czekoladę. Deser powinien jeszcze chłodzić się w lodówce kilka godzin.
SMACZNEGO!!!