Przejdź do treści

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mrągowie

Literatura na słodko

wtorek,

Literatura na słodko

W ramach projektu Literatura na słodko uczniowie – cukiernicy z klasy 1C Magdalena Wiśniewska i Wiktor Bednarczyk, pod opieką Pani Marty Witkowskiej, do tej pory zaproponowali słodkości ze znanej wszystkim powieści fantasy „Harry Potter” J.K. Rowling.

Dziś czas na CZEKOLADĘ z powieści fantasy „Charlie i fabryka czekolady” autorstwa Roalda Dahla.

Poniżej podajemy składniki do jej przygotowania:

  • 150 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 250 g mleka w proszku.

Wykonanie:

  1. Zagotuj mleko w garnku, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie rozpuść w nim masło.
  2. Teraz czas na cukier i kakao. Dodaj składniki do mleka i mieszaj tak długo, aż powstanie jednolita masa. Trochę to potrwa .
  3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj mleko w proszku. Żeby składniki się idealnie połączyły, możesz użyć miksera. Masa powinna być idealnie gładka, bez grudek.
  4. Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie przełóż do nie zawartość garnka. Wszystko wyrównaj.
  5. Gdy masa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc.
  6. Rano zdejmij folię i pokrój gotową czekoladę. Deser powinien jeszcze chłodzić się w lodówce kilka godzin.

SMACZNEGO!!!

Artykuł: Harmonogram egzaminów maturalnych

Harmonogram egzaminów maturalnych

Artykuł: Staże w Hiszpanii

Staże w Hiszpanii

Artykuł: Conformité Européenne

Conformité Européenne

Artykuł: Display Stream Compression

Display Stream Compression

Artykuł: High Dynamic Range

High Dynamic Range

Nasze technikum

Technik informatyk

Szkoły dla dorosłych

Nasza szkoła

Pełna oferta edukacyjna

Oferta szkoły