czwartek,
Literatura na słodko
„Literatura na słodko” to nowy projekt realizowany przez naszych uczniów – cukierników. Pomysł na literacko-kulinarną innowację pojawił się… w bibliotece szkolnej. Uczniowie klasy 1 C, pod opieką Pani Marty Witkowskiej, chętnie go „podchwycili” i w pierwszej odsłonie zaproponowali tort ze znanej powieści fantasy „Harry Potter i Kamień Filozoficzny” J.K. Rowling.
Składniki do przygotowania ciasta
Biszkopt
- 5 jaj,
- 250 g cukru,
- 125 g mąki pszennej,
- 30 g kakao.
Krem
- 250 g sera mascarpone,
- 500 ml śmietany 30% lub 36%,
- cukier puder (wedle uznania),
- 1 śmietan-fix,
- barwniki w kolorach różowym i zielonym.
Przepis na nieziemski tort rodem z Hogwartu
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubijać powoli dodając cukier i po kolei żółtka.
- Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy. Powoli wszystko połączyć.
- Masę przelać do formy i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika na 170 C i piec ok. 30 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudzić ciasto i przekroić, aby uzyskać 2 blaty.
- Zaparzyć dwie saszetki herbaty i posłodzić ją do smaku. Napój ostudzić.
- Schłodzoną śmietanę przelać do misy , dodać cukier i śmietan-fix , następnie ubijać wszystko do momentu uzyskania jednolitej, dobrze ubitej masy. Mascarpone dodawać po łyżce tak, by krem wyszedł czarodziejsko aksamitny. Z masy odłożyć 3 łyżki kremu i dodać zielony barwnik, wymieszać. Pozostały krem połączyć z barwnikiem różowym.
Składanie tortu
- Blaty biszkoptu nasączyć przygotowaną esencją.
- Ciasto przełożyć kremem w kolorze różowym.
- Zielonym kremem zrobić napis.
- Wstawić na całą noc do lodówki, by ciasto stężało.
SMACZNEGO