czwartek,
Dzień Sera Camembert
28 kwietnia to Dzień Sera Camembert, jednego z popularniejszych serów pleśniowych. Jego nazwa pochodzi od wsi Camembert w Normandii, gdzie w XVII wieku opracowano ścisłą recepturę produkcji. Według przekazów autorką przepisu była farmerka Marie Harel, jednak podobne sery istniały dużo wcześniej. Nazwa „Camembert de Normandie” jest zastrzeżona i może używać jej jedynie kilkuset wytwórców z departamentu Orne. Muszą oni spełniać określone normy jakości i zachowywać specyfikację.
Oryginalny Camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego, a w procesie jego dojrzewania stosowane są grzyby pleśni z gatunku Penicillium camemberti, dzięki nim ser pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią. Camembert jest formowany w krążki o masie ok. 250 g i powinien zostać spożyty w ciągu tygodnia od daty produkcji. Podobny ser jest produkowany w innych krajach, jednak odmiany te określa się jako „ser typu Camembert”.