piątek,
Stawiam na wołowinę
15 maja 2019 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Stawiam na wołowinę” z założycielem Akademii Kulinarnej Marcinem Budynkiem.
Głównym celem projektu było profesjonalne szkolenie uczniów z zakresu jakości polskiego mięsa wołowego oraz przeprowadzenie instruktaży z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. Nowoczesne metody obróbki wołowiny, marynowanie wołowiny, kompozycje smakowe i aranżacja potraw. Między innymi te elementy mieli okazje zobaczyć i podszkolić uczniowie klasy: 1 A i 2 B. Warsztaty poprowadził Marcin Budynek, jeden z najbardziej uznanych polskich szefów kuchni, założyciel Akademii Kulinarnej oraz Klubu Szefów Kuchni.
Głównym celem było przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej mięsa wołowego, jak i wspólne przygotowanie potraw. Wołowina jest popularnym mięsem w naszym kraju, ale jest różnej jakości. Uczniowie jako młodzi adepci sztuki kulinarnej powinni wiedzieć jak wybrać dobrą wołowinę. To jest umiejętność niezbędna w pracy każdego kucharza.
Organizator: Grażyna Kiełczewska