Przejdź do treści

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mrągowie

Stawiam na wołowinę

piątek,

Stawiam na wołowinę

15 maja 2019 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Stawiam na wołowinę” z założycielem Akademii Kulinarnej Marcinem Budynkiem.

Głównym celem projektu było profesjonalne szkolenie uczniów z zakresu jakości polskiego mięsa wołowego oraz przeprowadzenie instruktaży z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. Nowoczesne metody obróbki wołowiny, marynowanie wołowiny, kompozycje smakowe i aranżacja potraw. Między innymi te elementy mieli okazje zobaczyć i podszkolić uczniowie klasy: 1 A i 2 B. Warsztaty poprowadził Marcin Budynek, jeden z najbardziej uznanych polskich szefów kuchni, założyciel Akademii Kulinarnej oraz Klubu Szefów Kuchni.

Głównym celem było przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej mięsa wołowego, jak i wspólne przygotowanie potraw. Wołowina jest popularnym mięsem w naszym kraju, ale jest różnej jakości. Uczniowie jako młodzi adepci sztuki kulinarnej powinni wiedzieć jak wybrać dobrą wołowinę. To jest umiejętność niezbędna w pracy każdego kucharza.

Organizator: Grażyna Kiełczewska

Artykuł: Seymour Roger Cray

Seymour Roger Cray

Artykuł: Bitwa pod Szackiem

Bitwa pod Szackiem

Artykuł: Bitwa pod Łabiszynem

Bitwa pod Łabiszynem

Artykuł: Władysław Langner

Władysław Langner

Artykuł: Bitwa pod Krwawym Borem

Bitwa pod Krwawym Borem

Nasze technikum

Technik informatyk

Szkoły dla dorosłych

Nasza szkoła

Pełna oferta edukacyjna

Oferta szkoły