Przejdź do treści

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mrągowie

LEGUMINA PETUNII DURSLEY

niedziela,

LEGUMINA PETUNII DURSLEY

W kolejnej odsłonie Literatury na słodko uczniowie – cukiernicy z klasy 1C Magdalena Wiśniewska i Wiktor Bednarczyk, pod opieką Pani Marty Witkowskiej, zaproponowali drugi już tort ze znanej wszystkim powieści fantasy „Harry Potter” J.K. Rowling. Tym razem to LEGUMINA PETUNII DURSLEY / PETUNIA DURSLEY'S PUDDING z książki „Harry Potter i Komnata Tajemnic” - ciasto z dużą ilością bitej śmietany i kandyzowanymi fiołkami na wierzchu, upieczone przez mugolkę, Petunię Dursley.

Składniki do przygotowania ciasta

Składniki na bezę

  • 7 białek jaj w temperaturze pokojowej,
  • 350 g drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny.

Składniki na krem i przyozdobienie leguminy

  • 700 ml schłodzonej śmietany kremówki,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 4-6 łyżek cukru pudru,
  • barwniki spożywcze: zielony i fioletowy,
  • 4 -5 łyżeczek żelatyny (lub agaru) rozpuszczonej w minimalnej ilości ciepłej wody*,
  • kandyzowane wiśnie lub czereśnie koktajlowe (190 g słoiczek),
  • cukrowe kwiaty.

Wykonanie bezy

  1. Do wykonania puddingu potrzebujesz czterech blatów bezowych, zatem zaczynamy od wyrysowania formy. Na papierze do pieczenia odrysuj od talerza/miski ołówkiem cztery koła o średnicy 18 cm każde. Odwróć pergamin na drugą stronę i wyłóż nim dwie blachy.
  2. Zmiksuj białka tak, aby delikatnie się spieniły, a następnie ubijaj je, dodając po łyżce cukru. Trzeba robić to stopniowo, aby cukrowe drobinki rozpuściły się w pianie i nie były wyczuwalne pod palcami. Ten proces powinien potrwać około 10-12 minut. Nie można przebić białek. Masa powinna być gęsta i lśniąca.
  3. Pod koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet, a następnie wymieszaj całość. Wyłóż bezę na obrysowane na papierze okręgi, przygładź wierzch łyżką, starając się utrzymać pożądany kształt.
  4. Ciasto przełóż do piekarnika nagrzanego do 120ºC i piecz przez godzinę z termoobiegiem, a następnie zmniejsz temperaturę do 100ºC i susz bezę jeszcze przez 1,5 godziny. Pozostaw blaty w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Wykonanie kremu i złożenie ciasta

  1. Zimną kremówkę ubij z serkiem mascarpone na gładką masę, dodaj cukier puder do smaku.
  2. Wlej lekko tężejącą żelatynę, miksując jednocześnie, aby krem się nie zważył, a następnie podziel go na dwie części.
  3. Każdą porcję kremu zabarw na inny kolor. Przełóż go do rękawa cukierniczego i ozdób wszystkie blaty bezowe rozetkami, starając się, aby kolory układały się naprzemiennie. Najwygodniej jest dekorować każdy blat osobno, a następnie złożyć cały torcik.
  4. Powtykaj gdzieniegdzie cukrowe fiołki i kandyzowane wiśnie. Leguminę serwuj od razu.
Artykuł: Harmonogram egzaminów maturalnych

Harmonogram egzaminów maturalnych

Artykuł: Staże w Hiszpanii

Staże w Hiszpanii

Artykuł: Conformité Européenne

Conformité Européenne

Artykuł: Display Stream Compression

Display Stream Compression

Artykuł: High Dynamic Range

High Dynamic Range

Nasze technikum

Technik informatyk

Szkoły dla dorosłych

Nasza szkoła

Pełna oferta edukacyjna

Oferta szkoły