Kwalifikacja TG.7: SPORZĄDZANIE POTRAW I NAPOJÓW
KURS KWALIFIKACYJNY W ZAWODZIE KUCHARZ 512001
NAUKA NA KURSIE JEST BEZPŁATNA
Cele kształcenia w zawodzie kucharz w formie kursu kwalifikacyjnego – absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań:
- przechowywania żywności;
- sporządzania i potraw i napojów
- ekspedycja potraw i napojów
Organizacja i forma kursu kwalifikacyjnego
- liczba uczestników: 20
- okres nauczania: 2 semestry, zajęcia odbywają się systemem zaocznym dwa razy w miesiącu -piątek, sobota, niedziela
Uczestnikami kursu mogą być osoby, które ukończyły 18 lat, ukończyły 8-letnią szkołę podstawową, gimnazjum, zasadniczą szkołę zawodową, średnią lub posiadają wykształcenie wyższe a chcą zdobyć nowe kwalifikacje. Po kursie uzyskujesz: zaświadczenie o ukończeniu kursu
Dodatkowe kwalifikacje:
Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia przystąpienie do egzaminu zewnętrznego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Osoba, która zda egzamin otrzyma świadectwo potwierdzające daną kwalifikację. Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych TG.16” oraz wykształcenia średniego/jeżeli nie posiada*/, może uzyskać tytuł TECHNIKA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Słuchacz po ukończeniu kursu może pracować w zakładach gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracjach hotelowych i gastronomii sieciowej, w firmach cateringowych, w gastronomii na statkach lub w innych środkach transportu, może prowadzić własną działalność gospodarczą
PLAN NAUCZANIA
- Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii
- Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zawodzie
- Język obcy zawodowy
- Towaroznawstwo żywności
- Podstawy żywienia człowieka
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- Technologia gastronomiczna
Wykształcenie średnie można uzyskać w Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mrągowie.