Kwalifikacja TG.16: ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KURS KWALIFIKACYJNY W ZAWODZIE TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404
NAUKA NA KURSIE JEST BEZPŁATNA
Absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań:
- ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Organizacja i forma kursu kwalifikacyjnego
- liczba uczestników: 20;
- okres nauczania: 2 semestry, zajęcia odbywają się systemem zaocznym dwa razy w miesiącu - piątek, sobota, niedziela
Uczestnikami kursu mogą być osoby, które ukończyły 18 lat, ukończyły 8-letnią szkołę podstawową, gimnazjum, zasadniczą szkołę zawodową, średnią lub posiadają wykształcenie wyższe a chcą zdobyć nowe kwalifikacje. Po kursie uzyskujesz: zaświadczenie o ukończeniu kursu
Dodatkowe kwalifikacje:
Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w systemie egzaminów zewnętrznych.
Absolwent szkoły zawodowej w zawodzie kucharz oraz osoba, która zdobyła kwalifikację –„TG.7. Sporządzanie potraw i napojów” po ukończeniu kursu TG.16. oraz uzupełnieniu wykształcenia średniego/jeżeli nie posiada*/, może uzyskać tytuł TECHNIKA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
Absolwent kursu, dzięki posiadanej wiedzy połączonej z umiejętnościami praktycznymi, będzie mógł podjąć pracę: w restauracjach, hotelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, sanatoriach i firmach cateringowych jak również może otworzyć własną działalność świadczącą usługi gastronomiczne.
TREŚCI KSZTAŁCENIA
- Gospodarowanie żywnością
- Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
- Planowanie produkcji gastronomicznej.
- Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych
*Wykształcenie średnie można uzyskać w Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mrągowie.