Kuchnia europejska
Caldo verde z Portugalii to
kotlet
zupa
ciasto
Narodowa rumuńska potrawa z mąki albo kaszy kukurydzianej to
Mamałyga
Leczo
Cordon bleu
Do połowy XX wieku w Niemczech i Francji była znana zupa z
jaskółczych gniazd
chrabąszczy majowych
płetwy rekina
Kajzerka – mała, okrągła bułka pochodzi z
Paryża
Londynu
Wiednia
Śledź marynowany Bismarck to potrawa z filetowanych płatów śledziowych lub rolmopsów powstała w
Stralsundzie
Genewie
Wiedniu
Jednym z najbardziej znanych przysmaków kuchni litewskiej jest
Mozartkugel
Halloumi
Kindziuk
Jedna z najpopularniejszych tradycyjnych zup kuchni węgierskiej to zupa
z dyni
gulaszowa
cebulowa
Nazwa sera Ementaler pochodzi od Emmental, doliny rzeki Emme w
Grecji
Szwajcarii
Norwegii
Hutspot to tradycyjna potrawa kuchni
francuskiej
holenderskiej
włoskiej
Hiszpańska odmiana omletu to
Tortilla española
Horchata de chufa
Torrija